Olika lån och när de används

Låna pengar

Låna pengar verkar vara något som väldigt många svenskar gör men väldigt få känner till olika låneformer och de begrepp som används. Det förundrar mig lite för om man inte gör det, hur ska man då kunna låna pengar på ett vettigt sätt?

Alla låneformer har sitt syfte och sin marknad men om man väljer fel lån kan det snabbt bli väldigt dyrt för låntagaren och vissa lån går inte rätt förutsättningar finns. Det går till exempel inte att ta ett bolån om man inte har någon bostad, men det är som tur är ganska välkänt.

Om man ska låna pengar för en semester, resa eller bilköp så är det dock inte lika självklart längre. Och när bör man inte låna pengar? Det tycks också finnas diverse svårigheter på den fronten.

Jag ska här gå igenom de olika låneformerna och deras benämningar för att tydliggöra vad det är för lång och när de lämpar sig bra.

Bolån – Bostadslånet

Bolån är en specifik låneform avsedd för att användas när man köper en bostad. Reglerna kring bolån är kanske de som ändrats mest de senaste åren och här har införts lånetak och amorteringskrav vilket tidigare inte var ett krav.

Ett bolån är något nästan alla som köper en bostad stött på och här har du möjlighet att låna upp till 85% av bostadens värde. Resterande belopp är en kontantinsats so du behöver själv eller låna till med någon annan låneform. Du måste även amortera minst 50% av lånet innan du eventuellt kan frysa amorteringen på lånet.

Privatlån – stora lånet utan säkerhet

Privatlånet är det lån som tillhandahålls främst av banker och ger dig som privatperson möjlighet att låna pengar utan att sätta något i säkerhet. Räntan på detta lån är såklart högre än t.ex. ett bolån men samtidigt behöver du inte sätta någon säkerhet för att få lånet. Du behöver endast ha en bra kreditvärdighet (jobb och rätt förutsättningar).

Om du behöver låna pengar till bil, renovering, resor och annat som kostar en del pengar så är privatlånet förmodligen det bästa alternativet. Undantaget är köp av fordon där eventuellt ett billån kan vara bättre.

Behöver du ta ett topplån när du köper bostad så är detta också en form av privatlån.

Snabblån & Smslån – De snabba lånen

Snabblån, smslån, mikrolån, mobillån och allt vad de kallas är precis som ett privatlån blancolån i den bemärkelsen att du inte sätter någonting i säkerhet. Skillnaden i övrigt är dock rätt stor.

Snabblån är avsedda för att vara enkla att ansöka till och du ska snabbt kunna få ett svar på din ansökan. Om du blir godkänd så ska du även få pengarna väldigt snabbt.

Snabbheten är styrkan i dessa lån och det som gör att de är eftertraktade idag. Du kan ansöka om att låna pengar en lördagseftermiddag och ha pengarna på ditt bankkonto direkt efter ansökan godkänts (vilket ibland går direkt).

Nackdelen med dessa lån är att de har en ganska hög effektiv ränta. Lånen är inte avsedda att ta på lång sikt så det blir lätt en effektiv ränta på 200 % eller mer. Det är också här många gör fel som väljer dessa typer av lån och vill betala av dem på 6 månader.

En ny variant som kallas kreditkonto har också kommit och innebär egentligen bara att du gör dig godkänd och kvalificerad för ett visst kreditbelopp. När du behöver pengar kan du låna så länge du inte överskrider den gränsen. Här finns även attraktiva alternativ där man kan prova på att låna pengar räntefritt under en period i början.

Används de räntefria lånen rätt så är det väldigt förmånligt. Kontentan är dock att behöver man inte pengar supersnabbt och kan bli godkänd för ett privatlån så är det ett bättre lån att ta. Men bankerna ställer högre krav på de som lånar pengar med privatlån än vad långivarna som erbjuder snabblån gör. Denna klyfta gör att vissa väljer att låna med de dyra alternativen även om de inte borde.

Jämför lån online en bra början

Om du funderar på att låna pengar så är det inte fel att börja med att jämföra lån och se över dina möjligheter online. För privatlån kan du få hjälp av låneförmedlare som hjälper dig att hitta ett bra lån. Du kan också besöka din bank och försöka förhandla till dig en bra ränta på ett privatlån.

Ett annat sätt är att besöka en portal som fokuserar på att jämföra olika lån och låneformer. Här är cashloans.se ett exempel som kan hjälpa dig att se över vilka möjligheter där finns.

Vill du lära dig ännu mer så kan det vara bra att läsa hos Konsumentverket och deras information om hur lån fungerar.