Extra sovplats i barnets rum

Jag har sett denna tiden komma men kunde ändå inte riktigt föreställa mig att behovet skulle vara så stort. Nu när min äldsta kommit upp i åren lite så vill de gärna ”sova över” hos varandra.

Detta är något jag tänkt på ett tag och känt på mig att det skulle komma en tid när man fick gå med på detta. Hon har ju sett andra göra det ett tag och det var rätt nyligen som jag tillät det och nu har det varit förfrågningar varje helg vilket givetvis inte är okej. Det är inte alltid lämpligt att kompisar sover över.

Men något som ”tog mig på sängen” om man får välja passande ord är att det inte var en bästis som när jag var liten utan det är flera olika. En kusin, en från klassen och en från gymnastiken. Det blir liksom väldigt många och jag vill inte tvinga henne att välja så jag försöker gå med på det så ofta som det är möjligt.

Hur som helst har hon bara haft en stor juniorsäng som hon sovit i och när vi haft någon över har vi blåst upp vår ”fina” luftmadrass. Men det är varken speciellt praktiskt eller bekvämt att köra på det. Så jag har börjat titta på alternativ som kan fungera istället.

Familjesäng

Jag har t.ex. tittat på att köpa in en familjesäng till henne. Då kan hon välja att sova överst och göra den nedre sängen till en ”mysig soffa” och som skulle kunna bäddas om till en säng vid behov. Här hade även varit möjligt att ha två kompisar över samtidigt om två av dem kan tänka sig sova skaföttes.

Även om en familjesäng hade fungerat är det inte säkert att dottern vill ha en så det är något jag hade behövt prata med henne om.

Ett annat alternativ är att satsa på en säng som man kan dra ut under den vanliga sängen. Det ser ut en förvaringslåda som man har under sängen men när man drar ut den så är där en sovplats istället. Jag har sett dessa som tillbehör till våningssängar så de borde gå att ha under en vanlig säng också.

Eftersom hon har ett ganska stort sovrum på 18 kvm så finns det ett annat alternativ också och det är att välja ut någon av de bäddfåtöljer som säljs online. En bäddfåtölj är precis samma sak som en bäddsoffa fast mycket mindre och vecklas ut till en sovplats för en person.

En bäddfåtölj hade antagligen varit ett av de snyggaste alternativen rent inredningsmässigt men jag får helt enkelt höra med henne vad hon vill. Jag tror även en bäddfåtölj skulle kunna vara den möbel som hon kommer ha med sig längst då jag tror den fungerar lika bra på högstadiet och kanske t.o.m. gymnasiet som den gör nu.